Mesaj

„Un CRLR cu oameni, al oamenilor și pentru oameni”

Dragi conaționali, Dragi campioni, Stimate Doamne, Stimați Domni,
Dragi tineri ruși-lipoveni

Înainte de toate, permiteți-mi să vă asigur de toată stima și aprecierea mea. După cum bine știți sau ar fi trebuit să știți, anul acesta vor avea loc alegeri în cadrul Comunității Rușilor Lipoveni din România. Se vor organiza alegeri pentru funcția de Președinte al CRLR, Consiliul Director, Comisii și pentru Demnitatea de Deputat din partea CRLR în Parlamentul României.

De-a lungul timpului am participat la evenimentele CRLR și cu părere de rău am constatat, de la an la an, că unitatea noastră se destramă din mai multe motive pe care majoritatea le cunoașteți. În urma discuțiilor purtate cu conaționali de-ai noștri din țară și din străinătate am ajuns la concluzia că trebuie să îmi asum rolul de Președinte și Deputat CRLR în Parlamentul României. Consider că pentru a putea supraviețui și a ne conserva identitatea cu toate elementele ei, religie, limbă, folclor, tradiție laică și religioasă, ne trebuie o organizație puternică care să facă mai mult decât un festival și câteva petreceri pentru un anumit grup de oameni.

Primul impuls care m-a făcut să mă gândesc la necesitatea de a avea o comunitate cu adevărat puternică a fost atunci când realizam emisiunea Credincioși de Rit Vechi, Ruși Lipoveni, la Radio România Iași. Timp de aproape patru ani am bătut aproape fiecare localitate la pas și am stat de vorbă cu peste 5000 de conaționali. De la fiecare am aflat despre istoria noastră, am ascultat cântecele noastre, dar tot de la ei am aflat că CRLR nu face aproape nimic pentru ei, unii nici nu știau ce este CRLR, alții spuneau că organizația noastră este doar a unui grup de interese. La început am crezut că este doar neștiință sau răutate, după am văzut că este realitate. Rezultatul acestor interviuri a fost că emisiunea a încetat să existe în acel format, chiar dacă aveam cele mai bune rezultate. UNII au considerat ca libera exprimare și libertatea cu care era realizat programul nostru nu se pliază pe politica lor, modul liber de exprimare din cadrul programului nu servește propriilor interese, etnicii prea pe față își spuneau oful.

Astfel de manifestări unde libera exprimare și dorința de remarcare a tinerilor și a conaționalilor sunt întâmpinate cu agresivitate trebuie să înceteze, iar cei care reprezintă CRLR vor trebui să lupte pentru conaționali și pentru

Dacă sunt potrivit pentru această demnitate vă voi lăsa să trageți singuri concluziile.

În anul 2012 am hotărât să nu mai susțin actuala conducere a CRLR din diverse motive cunoscute de majoritatea. Din 2013 până în 2014 am lucrat ca și Vicepreședinte al Camerei de Comerț Bilateral Româno-Rus și Director al Asociației Culturale de Prietenie Româno- Ruse. Dacă până la această activitate am luptat pentru promovarea culturii noastre, susținerea identității noastre prin evenimente culturale, începând de aici am înțeles că noi, rușii lipoveni, putem mult mai mult și trebuie să facem mai mult și să nu ne rezumăm doar la a dansa și a cânta.

Experiența acumulată în cadrul acestor organizații m-a ajutat să înființez o nouă organizație care să se plieze în mod real pe adevăratele necesități în relațiile economice și culturale între România și Rusia, să ajute cele două țări la dezvoltarea relației bilaterale, să susțină mediul cultural și economic din cele două țări, etc. În cadrul acestui proiect, de la început am atras atenția că succesul oricăror demersuri va avea rezultate dacă vor fi implicați lipovenii din România și nu numai, deoarece noi avem experiența de a trăi lângă poporul român și totuși, suntem de origine ruși. Astfel a luat naștere entitatea cunoscută astăzi ca și Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno Rusă.

Asociația CCECRR a fost înființată în anul 2014 și de atunci a promovat activ ideea că rușii lipoveni trebuie să se implice în dezvoltarea economică și culturală româno-rusă. De la înființare și până acum am reușit să atragem ca parteneri instituții guvernamentale și parlamentare din România și Rusia, Camera de Comerț a Federației Ruse, Camere de Comerț Teritoriale din România, uniuni patronale și de afaceri din România și Rusia, organizații culturale din cele două țări. Ca dovadă a activității noastre vă stă la dispoziție site-ul nostru www.ccecrr.ro unde, la secțiunea știri și comunicate, puteți să aflați despre tot ce am făcut și continuăm să facem. Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă a fost înființată cu scopul de a veni în ajutorul Comunității Rușilor Lipoveni din România și nu ca o alternativă. Consider că împreună, cele două organizații își pot îndeplini scopul, iar câștigătorii vom fi noi, rușii lipoveni.

În concluzie, dragi conaționali, am nevoie de suportul vostru pentru a fi în fruntea CRLR și a duce la îndeplinire programului propus. Cred cu adevărat că putem avea o comunitate reprezentativă și puternică, gata oricând să își AJUTE ETNICII, dezvoltată atât cultural cât și economic, o organizație cu oameni, pentru oameni și a oamenilor. Prin votul dumneavoastră mă puteți susține să ajung în fruntea organizației noastre. Odată ajuns acolo voi putea cu adevărat să lupt pentru drepturile conaționalilor noștri si împreună cu ei, cu cei din Moldova, Bucovina, Muntenia, Dobrogea, Ardeal etc., să ajut la dezvoltarea localităților și crearea de locuri de muncă, să lupt pentru dreptul la pescuit al celor din Deltă, să dezvoltăm sectorul agroturistic, să atragem investiții și investitori, să îi ajutăm pe cei din domeniul agricol, apicol, viticol să acceseze fonduri și să găsească finanțare și piețe de desfacere pentru a prospera, să susținem dezvoltarea și promovarea tinerilor, să fim un sprijin real pentru nevoile celor vârstnici.

CREZI CĂ INTENȚILE MELE SUNT BUNE ?

Susține-mă / поддержи